Marka ve Patent

Marka nedir?

Marka, bir firma ya da şahıs tarafından üretilen mal veya hizmetlerin, başkaca firma ya da şahıslar tarafından üretilen mal veya hizmetlerden ayırt edilmesini sağlayan; kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar gibi baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarete verilen addır.

Marka ile ilgili en önemli kriter, kullanılan işaretin benzer ürün ya da hizmetlerden farklılaşmayı sağlayan “Ayırt Edici Özellik’in bulunması gerekliliğidir.

Marka Tescil


Marka Tescili için Gerekli Belgeler

1.) Şekli ve kapsamı yönetmelikte belirlenen bilgileri içeren başvuru formu, (Tarafımızdan hazırlanacaktır)
2.) Markanın kullanılacağı malların veya hizmetlerin listesi, (Tarafımızdan hazırlanacaktır)
3.) Logo varsa örneği,
4.) Vekaletname, (noter tasdikine gerek yok)
5.) Resmi harç ve hizmet bedelinin ödendiğini gösterir dekont,
Marka Tescil Prosedürü

Marka tescil prosedürünün ilk aşaması; marka örneğinin hazırlanmasıdır. Marka Örneği: Mal yada hizmetler için kullanılacak markanın yazı karakteri, logosu veya bunların uygulandığı etiket yada ambalaj örneği.

İkinci aşamada markanın hangi sınıfta tescil edileceği belirlenir. Sınıfı belirlemek için Uluslararası NICE anlaşmasının marka tescil sınıfları kullanılır.

Üçüncü aşamada markanın tescil edilip edilemeyeceğini belirleyen marka araştırması yapılır. Daha önce aynı adla bir marka tescil edilmişse veya bu yönde bir müracaat varsa marka tescili mümkün olmayacağından ve yapılacak masrafların boşa gitmemesi açısından öncelikle marka araştırmasının yapılması şarttır. Marka araştırması bilgisayar kayıtlarımızdan yapılmaktadır. Ön araştırma işlemi sonucunda elde edilen veriler için gerekli görüldüğü taktirde bizden tescil edilebilirlik yorumu alınmalıdır.

Dördüncü aşamada marka sahibinin bilgilerini içeren marka başvuru dilekçesi hazırlanır. Enstitü müracaat edilen markayı herhangi bir engel bulunup bulunmadığı yönünden inceler. Eğer 556 sayılı kararnamenin 7 ve 8’nci maddeleri açısından bir engel yoksa resmi bültende yayına çıkarır. Markanın bültende yayınlanmasından itibaren 3 aylık bir itiraz süresi bulunmaktadır. Bu süre içinde 3. kişiler tarafından herhangi bir itiraz yapılmamışsa marka kesinleşir ve müracaat sahibine marka tescil belgesi verilir.

Marka Başvuru ve Tescil İşlemleri

Marka tescil başvurusu yapıldığı andan itibaren tescil süresi ortalama olarak 12 – 15 aydır. Bu süre genel olarak başvuru ve Türk Patent Enstitüsü incelemesi, yayın ve tescil aşamalarından oluşur.

Marka Başvuru ve inceleme Aşaması

Marka başvurudan itibaren ortalama 8-9 ay içinde Türk Patent Enstitüsünce incelenir ve tescil edilebilirlik kriterlerine uyuyorsa markanın yayınına resmi markalar bülteninde karar verir. Markanın Türk Patent Enstitüsü uzmanlarınca ilk değerlendirmesinden sonra tescil edilebilirlik kriterleri bakımından uygun olmayan veya kısmen uygun olmayan bir durum olursa Türk Patent Enstitüsü marka için “red veya kısmi red” kararı verebilir. Bu karara itiraz hakkı vardır.

Marka Yayın Aşaması

Yayınına karar verilen markalar her ay Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan markalar bülteninde 3 ay süre ile askıda kalır. Yani yayın tarihinden itibaren 3 ay içinde üçüncü kişiler itiraz edilebilir. Türk Patent Enstitüsü bu itirazları markalar kanununa göre değerlendirir ve itirazı kabul edebilir veya etmeyebilir. İtirazların kabul edilmesi halinde başvurulan marka tamamen red olabilir veya başvurulan sınıfların bir kısmı çıkarılabilir. İtirazın kabul edilmemesi halinde markanın tesciline karar verilir.

Marka Tescil Aşaması

Başvurulan markanın tescil edilmesine karar verildikten sonra bu durum başvuru sahibine veya vekile bildirilir. Türk Patent Enstitüsü tarafından talep edilen tescil ücretinin ödenmesinden sonra ortalama 3 – 4 ay içinde “marka tescil belgesi” alınır.

*********************************************************************************

Patent Nedir?

Patent, buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkıdır. Bu hakkı gösteren belgeye de patent denir. Sınai mülkiyet haklarının içinde önemli bir yer tutan “patent hakkı”, özellikle teknoloji transferinin aracı olması bakımından gelişmekte olan ülkeleri daha çok ilgilendiren maddi olmayan bir mala ilişkin haktır.

Makineler, araçlar, aygıtlar, kimyasal bileşikler ve işlemleri ile her türlü üretim yöntemleri, patent korumasının kapsamındadır.

Patent Yasalarının amacı; buluş yapmayı, yenilikleri ve yaratıcı fikri faaliyetleri teşvik etmek için gerekli olan korumayı ve buluşlarla elde edilen teknik çözümlerin sanayide uygulanmasını sağlamaktır. Verilen patentler ve bunların sanayide uygulanması ile teknik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerçekleşmesi sağlanır. Sanayi alanında gelişmiş ülkelerde verilen patent sayılarının yüksekliği bu düşüncenin doğruluğunu kanıtlamaktadır.
Patent Verilemeyecek Konular

Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metodları
Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar.
Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri.
Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller.
İnsan ve hayvan vücuduna uygulanacak teşhis ve tedavi usulleri ile cerrahi usuller. (Bu usullerin herhangi birinde kullanılan terkip ve maddeler ile üretim usulleri hariç)

Patent Verilmeyecek Buluşlar

Konusu kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar.
Bitki veya hayvan türleri veya önemli ölçüde biyolojik esaslara dayanan bitki veya hayvan yetiştirilmesi usulleri, buluş niteliğinde olmalarına rağmen patent verilerek korunmazlar.

Patent Koruma Süreleri

İncelemeli patentler 20 yıl süreyle, incelemesiz patentler 7 yıl süreyle ve faydalı modeller 10 yıl süreyle korunur. İncelemesiz patentlerde 7 yıl süre içinde inceleme raporu talep edilebilir ve bu raporun olumlu çıkmasından sonra koruma süresi 7 yıldan 20 yıla kadar çıkar. tescili olarak korunurlar. 10 yıl sonunda yenileme işlemi yapılarak iletme yaşadığı sürece markanın ömrü uzatılır. Patent ve faydalı modeller piyasada 3 yıl içinde kullanılmak zorundadır.

Patent; sahibinin izni olmadan kullanılamaz. Burada kamu menfaati de gözetilerek patentler ve faydalı modellerin tescil yayınından sonra 3 yıl içinde kullanılması şartı getirilmiştir. Bu süre içinde kullanılmayan bir patent veya faydalı modelin üçüncü kişilerce kullanılması hakkı doğar. Kullanım doğrudan ürünü üretme ile olabileceği gibi ürünü lisan verme, ürettirme ve ithal etme şeklinde de olabilir.

Patentin sağladığı haklar, üçüncü kişilere karşı patent başvurusunun bültende yayın tarihi itibarıyle hüküm ifade eder. Patentler ve faydalı modeller başvuruldukları tarihten itibaren yer yıl yenilenmelidir. Her yıl Türk Patent Enstitüsüne “yıllık patent harcı” adında harçlar yatırılmalıdır. Bu harçlar yatırılmadığı taktirde patent ve faydalı modeller geçersiz sayılar. Bu harçların yatırılmaması halinde patentteki tekel hakkı kalkar, halkın kullanımına açılır.

Ticari hayatta patentlerle ilgili yapılan tüm değişiklikler resmi olarak Türk Patent Enstitüsü kayıtlarında da değiştirilmesi gerekir. İstenmeyen hak kayıplarına sebebiyet vermemek için patent üzerindeki herhangi bir değişikliğin mutlaka resmi kayıtlarda da olması gerekir.

Mevzuat & Sistem Alomaliye | AbaciPark